Peursumseweg 53, Giessenburg
info@egelantierseizoenen.nl

Egelantier Herfst 2019

DE TUINBLOEMEN

DE VACANTIE IS UIT. IN ALLE STATIONS WEMELT HET VAN TERUGKEERENDE ZOMERGASTEN MET WAPENS EN BAGAGE EN MET BOUQUETTEN VAN BLAUWE ZEEDISTEL OF VAN ERICA, AL NAARDAT ZE AAN ‘T STRAND OF OP DE HEI HUN ZOMERVREUGD HEBBEN GENOTEN.
In t eerst leek het of er aan de vacantie geen eind zou komen, maar toen eenmaal over de helft waren, werd het al benauwder en benauwder en eindelijk kwam de beruchte laatste dag van inpakken en heengaan. Maar wonderlijk is het, dat je ten slotte toch weer met vreugd de stad en het huis begroet en zelfs met genoegen de weg weer inslaat naar de school, al heb je ook reeds uitgerekend, hoeveel dagen het nog duurt, eer de Kerstvacantie komt.

En wat zijn de parken, de plantsoenen en onze stadstuintjes aardig geworden! ’t Is overal vol van groote, hooge, kleurige bloemen: de eene plant al forscher dan de andere en alle wedijveren met elkaar. om van het warme September-zonnetje nog zooveel mogelijk te genieten. Uit alle oorden van de wereld zijn ze hierheen gebracht, om ons het heengaan van de zomer te verzoeten.

Jac. P. Thijsse, HERFST. Verkade-album, verbeterde druk 1910 
(Eén van de vier beroemde Verkade-albums: Lente, Zomer, Herfst en Winter uit  het begin van de twintigste eeuw. Te vinden en te lezen in de Seizoenkamer, hier bij de Egelantier)

***

Recordwedijver der seizoenen?

Het is nauwelijks oktober of er is weer een (temperatuur)record.

Na de warmte, nu de koude.

Zes(6) oktober 2019, een zeer natte, verwaaide zondag met een temperatuur overdag die net onder de tien graden uitkomt.

Nooit eerder is in Nederland een dergelijke koude op een zesde oktober gemeten.

Een bar dagje, zo in het begin van de herfst.

Nachtvorst November 2019

De bladeren vallen volop, de eerste nachtvorst is een feit. Planten en dieren maken zich op voor de winter. Sommige moet je daarbij helpen, maar anderen juist niet! In het water, op het land en in de lucht: ieder dier heeft zijn eigen strategie om de winter door te komen. Bron: website: jaarrond tuintelling.nl 

Help kikkers de winter door

Voor het winter wordt, is het een goede tijd om de bodem van de tuinvijver/sloot bladvrij te maken. Als een laag ijs de vijver/sloot helemaal afdekt dan gaat het proces waarbij plantenresten omgezet worden gewoon door en dat neemt kostbare zuurstof weg. De kikkers en de salamanders kunnen als dat te lang duurt niet meer ademen. Tegen de tijd dat het ijs dan wegsmelt, zijn de kikkers dood en komen ze bovendrijven. Een vijver/sloot zonder plantenresten verhoogt dus de overlevingskansen voor de salamanders en de kikkers. Je kan natuurlijk ook proberen te voorkomen dat de vijver/sloot helemaal dichtvriest, door bijvoorbeeld een bos rietstengels in de vijver te plaatsen.
Bron: website: jaarrond tuintelling.nl 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *