Peursumseweg 53, Giessenburg
info@egelantierseizoenen.nl

Egelantier Lente 2020

VRIJDAG 20 MAART 2020
Waarachtig: een nieuwe lente met nieuwe en vertrouwde geluiden.
Maart, april en mei zijn de lentemaanden.
(de metereologische lente begon al op 1 maart.)

 

DE EERSTELINGEN.

HET IS NOG NIET UITGEMAAKT, WIE HET EERST DE LENTE PROCLAMEERT: DE ZANGLIJSTER, DE SNEEUWKLOKJES OF DE HAZELAAR. HET EENE JAAR KOMT DE VOGEL HET EERST MET ‘T NIEUWTJE, HET ANDERE JAAR DE HEESTER, OF DE BLOEM. MAAR IN IEDER GEVAL WETEN ZIJ HET ALTIJD eerder dan de menschen, die op de kalender afgaan, en meenen, dat de Lente den eenentwintigsten Maart haar intocht doet.

Mij dunkt, ik hoor de zanglijster al lachen!  “21 Maart, begin van de Lente? Maar dan zitten wij al lang in de zorgen! Neen hoor, de ware pret begint al, wanneer de dagen langer worden., zoo in het begin van Januari. Hoor maar eens, wat de andere vogels er van zeggen”.
En waarlijk daar gaat hij zitten in den hoogsten top van zijn geliefkoosde abeel of iep en roept ze allen op. Want de zanglijster is alle talen machtig en ’t kost hem niet de minste moeite, om in één adem koolmees en pimpelmees, roodborst en huismusch, wulp en spreeuw toe te spreken ieder in zijn eigen dialect.
Uit pure vreugd en baldadigheid gooit hij daar nog allerlei geluiden tusschen in van eigen vinding: mooie loopjes en melodieën en afschuwelijke krijsch- en sisgeluiden, net als een kwajongen, die al tamelijk goed viool kan spelen, maar ’t niet kan laten, om zijn instrument van tijd tot tijd te gebruiken als speelgoed.  …. 

UIT: Jac. P. Thijsse, LENTE. Bakkerij ,,De Ruijter” der firma Verkade & comp. Zaandam -album, 1907/1910.
(Eén van de vier beroemde Verkade-albums: Lente, Zomer, Herfst en Winter uit  het begin van de twintigste eeuw. Te vinden en te lezen in de Seizoenkamer, hier bij de Egelantier)

 

Het avontuur (ver)taal en de seizoenen

Van alle tijden is het om woorden, taal, te geven aan verlangen en eigen beschouwingen daarover. Dat is een, bij wijle, mooi avontuur.
Vertalen van teksten van anderen geeft, op een geheel eigen manier,  inspiratie en voldoening.
Hier volgt zo’n hertaling van een beroemd lied uit Die Winterreise op muziek gezet door Franz Schubert. De hertaling is van Bert Hebing.

Frühlingstraum
(No. 11 uit “Die Winterreise” van Franz Schubert)

Ich träumte von bunten Blumen,
So wie sie wohl blühen im Mai;
Ich träumte von grünen Wiesen,
Von lustigem Vogelgeschrei.

Und als die Hähnen krähten,
Da ward mein Auge wach;
Da war es kalt und finster,
Es schrieen die Raben vom Dach.

Doch an den Fensterscheiben,
Wer malte die Blätter da?
Ihr lacht wohl über den Träumer,
Der Blumen im Winter sah?

Ich träumte von Lieb’ um Liebe,
Von einer schönen Maid,
Von Herzen und von Küssen,
Von Wonne und Seligkeit.

Und als die Hähne krähten,
Da ward mein Herze wach;
Nun sitz’ ich hier alleine
Und denke dem Traume nach.

Die Augen schliess’ ich wieder,
Noch schlägt das Herz so warm,
Wann grünt ihr Blätter am Fenster?
Wann halt’ich mein Liebchen im Arm?

Johann Ludwig Wilhelm Müller  (1794-1827)

Lentedroom
(nr. 11 uit “Die Winterreise” van Franz Schubert)

Ik droomde van bonte bloemenpracht
Kleurrijk bloeiend in de Mei
Ik droomde van groene voorjaarskracht
Van vrolijke vogelzang boven de wei

En toen de hanen kraaiden
Ontwaarde ik de winterdag
Het was nog koud en duister
De raven schreeuwden vol ontzag

Maar wie toch schilderde de blaad’ren
Op mijn vensterraam die dag?
Je zult wel lachen om die dromer
Die bloemen in de winter zag?

Ik droomde van de liefde zelve
Van een schone, jonge maagd
Van hartstocht en van kussen
Door hemels minnen geschraagd

En toen de hanen kraaiden
Opende zich mijn hart
Nu zit ik hier heel alleen
In mijn eigen droom verward

Ik sluit mijn ogen weerom
Nog klopt mijn hart zo warm
Wanneer kleuren jullie blaad’ren weer groen?
Wanneer voel ik weer mijn liefjes’ arm?

Tekst: Johann Ludwig Wilhelm Müller (1794-1827)
(vertaling Bert Hebing)

Ooit: Dietrich Fischer-Dieskau

 

 


Rommelig erf in afwachting van de komst van de echte lente

DE CORONAVIRUSCRISIS
Nederlandse aanpak van het coronavirus: maatregelen en veelgestelde vragen

Hoofdlijnen van de aanpak: virus maximaal controleren

Minister-president Rutte heeft op 16 maart 2020 in een toespraak de Nederlandse aanpak van het coronavirus toegelicht.

De essentie van de aanpak in Nederland is: het virus maximaal controleren. Dat leidt tot een beheerste verspreiding, onder groepen die het minste risico lopen. Maximaal controleren betekent dat we proberen met maatregelen de piek in het aantal besmettingen af te vlakken en uit te smeren over een langere periode. Met deze aanpak waarin de meeste mensen alleen lichte klachten zullen krijgen, bouwen we groepsimmuniteit op en zorgen we dat de zorg het aankan. Met als doel dat de verpleeghuizen, de thuiszorg, de ziekenhuizen en vooral de intensive care afdelingen niet overbelast raken. Zodat er steeds voldoende capaciteit is de mensen te helpen die het meest kwetsbaar zijn.

Hoe meer mensen immuun zijn voor het virus, hoe minder het virus kans heeft om zich te verspreiden. Daarmee wordt de kans ook kleiner dat het virus kwetsbare personen bereikt. Met groepsimmuniteit bouw je als het ware een beschermende muur om kwetsbare personen. 

Alle adviezen en maatregelen die in Nederland zijn afgekondigd zijn gericht op ‘maximaal controleren van het virus.

Huidige maatregelen tegen uitbreiding van het coronavirus (maart 2020)

Het huidige pakket aan maatregelen in de aanpak van het coronavirus bestaat uit:

  • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. (Meer informatie over dit ‘social distancing’ staat hieronder bij de veelgestelde vragen.)
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een  lijst van cruciale beroepsgroepen.
  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand) geldt: vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever.
  • Scholen en kinderdagverblijven zijn dicht tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Alle eet- en drinkgelegenheden zijn dicht tot en met maandag 6 april. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk. Maar vermijd drukte, zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem uw consumptie mee naar huis (niet ter plaatse opeten). Coffeeshops kunnen open blijven voor bestellingen die afgehaald worden.
  • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten tot en met maandag 6 april. Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.

 

In Quarantaine.               Zeven weken later : 1 mei 2020
Blijf zoveel mogelijk thuis. Al zo’n anderhalve maand is dat het devies in Nederland. Evenementen zijn afgelast, de horeca is dicht, scholen en sportclubs zijn gesloten en mensen werken massaal thuis. Het openbare leven ligt sinds half maart grotendeels stil.

Op de lange termijn zijn de gevolgen van deze maatregelen nog allerminst zeker, maar de economische pijn is op veel plekken al te voelen. Wat voor effect heeft een rondwarend virus en zes weken binnenblijven op dit moment op onze economie?
Geld rolt niet
We geven veel minder geld uit dan voor de coronacrisis. In de winkelstraten is weinig te beleven, omdat veel winkels hun deuren hebben gesloten. En ook al hebben steeds meer restaurants een afhaalloket geopend, compenseert die omzet niet alle avonden waarop we niet uitgebreid uit eten zijn gegaan.
Los van het feit dat we op minder plekken fysiek ons geld kunnen uitgeven, zijn er ook mensen die door de coronacrisis direct in hun portemonnee geraakt zijn. Denk aan mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt en aan alle zzp’ers zonder opdrachten.

Of we op de langere termijn allemaal massaal geld gaan uitgeven wanneer de horeca en de winkels weer open zijn, hangt ook af van ons vertrouwen in de economie en in onze eigen financiële toekomst. En dat vertrouwen heeft vanwege de coronacrisis een enorme klap gekregen: nog nooit daalde dat vertrouwen zo abrupt als in april. Dat kan ertoe leiden dat we onze hand op de knip houden, met alle economische gevolgen van dien. Want wat wij niet uitgeven, loopt een ander mis aan inkomsten. (bron: NRC, 1 mei 2020)
NOS

 

 

WARM

En alweer een uniek temperatuurrecord: april 2020 werd de warmste aprilmaand ooit gemeten …….

 

8 mei 2020 
In de Egelantierhaag, bij de poëzietuin, zijn de eerste drie lichtroze rozen uit. Let wel: niet de bloemen geuren, maar het blad, bij fijnwrijven, ruikt naar zure appeltjes.

8 mei 2020
En daar zijn ze weer: de kikkers.

Na een aarzelend begin een waar kikkerconcert in de sloot naast het bakhuisje.

En dan de vogels
Al veel langer is het, in de lucht, bomen en het veld, een drukte van belang.
Vliegend, fluitend, parend, bouwend.
Eend, fuut, meerkoet, zwaan, ooievaar(met hun nest, schuin achter ons weiland), blauwe en zilverreiger, boerenzwaluw, koekoek, specht, ekster, koolmees, roodborstje, gele kwikstaart, merel, kauw, ……

Meerkoetjes
In de Giessen, naast onze moestuin, schommelen twee mini-meerkoetjes onwennig achter hun moeder aan.

   Lentegedichtje,
gevoegd bij maaltijd(service) van verzorgingstehuis Cordaan, Amsterdam-Noord

Schaapscheren bij de Egelantiier

24 mei 2020
Waterhoentjes
Vandaag verscholen in het riet, in de sloot naast het bakhuisje een nest.

Moeder waterhoen schrok van ons en plonsde , met onder haar vandaan vier kuikentjes, in het water.

Jonge waterhoentjes in sloot

Droogte
Inmiddels weten we dat we het warmste voorjaar ooit achter de rug hebben. Er is sprake van een extreem droge lente. Het derde jaar op rij.
We slaagden erin een  (oude, verwaarloosde, elektrische) pomp weer in werking te stellen en met lange, lange slangen kunnen we gras, tuinen en planten weer besproeien met water uit de sloot. Bevredigend klusje.

 

 

De Regenboog (!!)

 

1 juni 2020
1(een) jaar is deze site in de lucht. Veel natuur, taal, poëzie en beelden verder.
Doel doet levende twaalfde column van Chris Coolsma verscheen vandaag op deze vierseizoenensite en daarin verhaalt hij ook over onze woonplek De Egelantier, een Folly, en lezen in de werkkamer van Jac P. Thijsse (hier in de seizoenkamer bij de Egelantier).

 

 

ZATERDAG 20 juni 2020 midzomer, de zonnewende.
de langste dag van het jaar, gevolgd door de kortste nacht en het begin van de zomer.

Vandaag vindt nationaal de eerste bio-Blitz plaats. Aanmoediging om gedurende 24 uur in kaart te brengen wat leeft en groeit in ieders eigen tuin. (www.tuintelling.nl) 

DE EGELANTIER

De Lente

In de lente staat DE EGELANTIER in bloei. Leer meer over deze prachtige rozenstruik in de video hierboven.

De egelantier (Rosa rubiginosa) is een van nature in de Benelux voorkomende roos. De soort komt van nature voor in Europa, de Kaukasus en Noordwest-Afrika en is van daaruit verder verspreid naar Australië, Nieuw-Zeeland, Noord- en Zuid-Amerika en mogelijk ook naar Zuid-Afrika. De egelantier staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend en stabiel of toegenomen. Het aantal chromosomen is 2n = 35.

De recht opgaande, gedrongen struik wordt 1,5 – 2,5 m hoog. De niet met klieren bezette takken zijn al of niet gestekeld. De takken kunnen stevige, hakig tot sikkelvormig gebogen stekels met een brede basis hebben of hakige en naaldvormige stekels op dezelfde tak hebben. De onevengeveerde bladeren zijn 5- of 7-tallig. De elliptische, 1 – 2,5 cm lange en 1 – 1,5 cm brede blaadjes hebben een afgeronde bladvoet en een kort toegespitste bladtop. De bovenzijde van de blaadjes is niet of licht behaard en klierloos, terwijl de onderzijde behaard en dicht bezet is met kleverige, bij wrijven naar appels of wijn geurende, kort gesteelde rode of roodbruine klieren. De steunblaadjes, bladsteel en bladspil hebben ook kort gesteelde klieren.

De egelantier bloeit van juni tot in juli. De 3 – 4 cm grote bloemen zijn rozerood tot rood en hebben een witte nagel. Ze staan met 1 – 3 bij elkaar. De met klieren bezette bloemsteel is 1 – 1,5 cm lang. De sterk beklierde, veerspletige kelkbladen zijn na de bloei steil opgericht en blijven voor een deel tot in de winter aanwezig. De vruchtbeginsels zijn ingesloten in een holle, flesvormige bloembodem. De wollig behaarde stijlen staan vrij. De bloemen worden door insecten bestoven.

De rode, eironde, 1,5 – 2,5 cm lange en 1 – 1,5 brede, al of niet met klieren bezette rozenbottels zijn vlezige bloembodems met daarin de nootjesachtige vruchten. De klieren zijn indien aanwezig gesteeld. De met klieren bezette rozenbottelsteel is 1 – 1,5 cm lang en korter dan de rozenbottel. Het stijlkanaal is 1,2 – 2,5 mm groot.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *