Leven met de seizoenen: een ZOMERDAG (Festival in en rond De Egelantier, augustus 2019)
2020: Prachtig novemberweer: vroege winterknot en snoei- en veldwerk op erf en land van de Egelantier
Veeartsbezoek voor Siem Vrijdag 20 maart 2020
Het zag er niet best uit. Siem lag verscholen in de stal
en leek het slecht te maken. Geen hooi, brokken of water konden hem verleiden. Ogen nauwelijks te zien. Controle van bv temperatuur, en vitaliteit(wide niet staan/lopen) leverde niets op. Veearts was onzeker. Wellicht verstopping. Uiteindelijk besloten tot intuberen (lange slang, verbonden met handpomp, ingebracht via bek en slokdarm naar maag. Toen met pomp (volle emmer) verdund bi-carbonaat(Drenchvet) in gebracht.
Leek goede ingreep. Werd in de loop van de dag vitaler, ging staan, lopen in de stal en naar buiten in het weiland.
29 maart 2020
Update betreffende toestand van Siem. Het blijft ‘halen en brengen’ met hem. Gisteren weer hevige diarree, vandaag ziet het er weer beter uit. Dagelijks geeft Yanthe hem nog steeds vitamines en ook gekruid hooi. Dit is hooi vermengd met paardebloemen . Dit vindt hij erg lekker. Door de koude noordenwind van vandaag , 29 maart, zoekt Siem een plekje achter zijn schuurtje , zodat hij minder wind voelt. Wordt vervolgd.
April-mei 2020
Grondige vernieuwing van het erf.
Oude oprit en tegels verwijderd, nieuwe 7cm-dikke tegels en verlegd wielspoor als voorbereiding.
8 mei 2020
In de Egelantierhaag, bij de poëzietuin, zijn de eerste drie lichtroze rozen uit. Let wel: niet de bloemen geuren, maar het blad, bij fijnwrijven, ruikt naar zure appeltjes.
8 mei 2020
En daar zijn ze weer: de kikkers.
Na een aarzelend begin een waar kikkerconcert in de sloot naast het bakhuisje.
Inmiddels is het 10 mei 2020.
Vele zorgelijke dagen,veeartsonderzoeken en -adviezen, vitaminespuiten en hooibaaltjes voor onze geit verder. Siem graast buiten. Volop gras , veel diarree en twee meegrazende schapen. We blijven alert op zijn gezondheid.
Droogte
Inmiddels weten we dat we het warmste voorjaar ooit achter de rug hebben. Er is sprake van een extreem droge lente. Het derde jaar op rij.
We slaagden erin een (oude, verwaarloosde, elektrische) pomp weer in werking te stellen en met lange, lange slangen kunnen we gras, tuinen en planten weer besproeien met water uit de sloot. Bevredigend klusje.
26 mei, 7.48 uur 2020
Vanmorgen 26 mei, trof ik(Karlijn) een montere en alerte Siem aan in het weiland. Hij kwam direct naar me toe. We zijn de laatste maanden, door het intensieve contact, echte vrienden geworden!
Ik verschoon de emmer water en neem ook iedere keer wat sappige blaadjes van de treurwilg mee, daar is hij dol op.
Twee maanden geleden waren we bang hem kwijt te raken, nu is hopelijk het getij gekeerd en is hij er gelukkig nog!
Om de dag geven we hem, op advies van Yanthe, onze jongste dochter(dierenarts en woonachtig in Berlijn), nog 20 ml. Farmovit, vitamines.
Vanuit hier houden we haar op de hoogte en ze is oprecht blij dat het nu beter met hem gaat.
November 2020
We zijn, in Nederland en in de gehele wereld, op zoek naar nieuwe energiebronnen, de gasvoorraad raakt uitgeput.
Op het westelijk dak van de Egelantier kwamen 16 zonnepanelen te liggen, die zichzelf in zeven jaar terug zullen verdienen. Via de omvormer aangesloten op het lichtnet. Via een app kunnen we op elk moment de (terugwin)resultaten zien.
december 2020
-
Hollandse geit Siem -
-
Siem -
SIEM 11-12-2020 OVERLEDEN
SIEM is overleden bij De Egelantier: vrijdag 11 december 2020.
Grote Nederlandse Melkgeit. Bok.
Icoon van deze site en van de Egelantier.
Bijna tien jaar geworden.
februari 2021
Extreme winterweek, 6-14 februari 2021, met veel sneeuw en strenge vorst overvalt ons en geeft grote zorgen m.b.t. de kans op het bevriezen van leidingen en cv in de Egelantier en de Verbeelding.
2 maart: De blauwe reiger is nu op zijn best.
De blauwe reiger is een vertrouwde bezoeker van ons weiland en bijzonder omdat zijn vogelvlucht het thema werd van het geboortekaartje van onze kleindochter Hannah (‘De vlucht van de Blauwe Reiger’). Blauwe reigers broeden vroeg. Ze zitten op de eieren, in hun grote takkennest. Met de lange, hangende sierveren is hun sierkleed op dit moment op zijn mooist. Ook is de snavel nu prachtig op kleur. De jongen die binnenkort uit het ei komen zijn minder mooi. Zeg maar gerust: aandoenlijk lelijk. Overigens is de zilverreiger in 1994 met een massale invasie onze weilanden gaan bevolken en is het hier inmiddels een meer geziene vogel dan de blauwe reiger.
5 maart 2021. Nieuw, jong leven bij de Egelantier.
Dwerggeitjes met stamboom.
25 september 2021
De herfst is weer begonnen. Het weiland (verdeeld in twee percelen) is kort gevreten door de vijf schapen, die vandaag opgehaald zijn door Hans de Wilt, om bij hem in Hardinxveld Giessendam, over zo’n twee weken, gedekt te worden.
Hier blijven de drie dwerggeitjes verder grazen.
Op de fiets (Karlijn, Freya, Hannah, Myrthe) met Hannah en Sem(pop), naar de Hanneshoeve.
Eind november 2021
Megaklus:
de grote, dominante treurwilg met kraakhout wordt door een zich steeds borgende klimmer, gezaagd en gesnoeid.
25 maart 2020
Vanmorgen, vroeg in de ochtend, zag het er weer niet best uit. Siem heeft last van enorme diarree en wil geen hooi . Yanthe is gelukkig weer in het land en adviseerde ‘gekruid hooi’ te geven . Dit vindt hij heerlijk en nu om 13.00 uur staat hij weer in het land en ziet hij er vitaler uit . Vanmiddag komt Yanthe hem nog een extra stoot vitamines geven.
Nu afwachten …………